Metaal schilderen: hoe doe je dat?

Natuurlijk kun je metaal schilderen om het metaal een ander kleurtje te geven. Maar er zijn nog meer goede redenen om metaal te schilderen. Hammerite Metaallak en Hammerite Ultima Metaallak zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat het metaal goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, water en vorst. Belangrijk is dat deze verf beschermt tegen roest. Door metaal te schilderen blijft het metaal langer mooi en gaat het tevens een stuk langer mee.

 Metaal verven: Voorbehandeling

Om ijzer, staal of andere metaalsoorten van langdurige bescherming  te voorzien, is het noodzakelijk dat afbladderende verfresten en loszittende roest verwijderd voordat je je metaal gaat verven. Het is belangrijk om dit te verwijderen, zodat roest niet de kans krijgt om terug te komen.

Nadat je de roest hebt weten te verwijderen is het belangrijk om de juiste verf te gebruiken. Gaat het om een metaalklus voor buiten? Kies dan voor Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak. Het voordeel van Hammerite Ultima Metaallak is dat je geen grondverf of primer nodig hebt. Kies je voor Hammerite Metaallak? Dan geldt dat als je staal of ijzer behandelt een primer ook niet nodig is. Voor alle andere metalen raden we bij dit product wel het gebruik van een primer of grondverf aan.

Metaal schilderen: behandelingen

Wil je metaal schilderen, maar weet je niet hoe je te werk moet gaan? Hieronder vind je voor elk type metaal een stappenplan hoe je te werk moet gaan:

Behandeling van kaal ijzer of staal

 • Reinig en ontvet het ijzer of staal goed met water met daaraan toegevoegd een milde verfreiniger of Hammerite Metaal-ontvetter. Spoel vervolgens na met schoon leidingwater.
 • Afbladderende verf of loszittende roest daarna wegschuren. Na de voorbehandeling moet het metaal egaal mat van uiterlijk te zijn.
 • Roer de metaallak goed door. Verdunnen is niet nodig.
 • Breng minimaal twee lagen Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak aan op kaal of roestig metaal. Dit zorgt voor de beste bescherming. Hierbij geldt dat Hammerite Metaallak tussen de lagen 4 uur moet drogen en Hammerite Ultima Metaallak 3 uur.
 • Geniet van het eindresultaat!

Behandeling van non-ferrometalen, zoals aluminium, koper, roestvrij staal en zink

 • Reinig en ontvet het non-ferrometaal goed met water met daar aan toegevoegd een mild verfreiniger of Hammerite Metaal-ontvetter.
 • Spoel vervolgens na met schoon leidingwater.
 • Roer de metaallak goed door. Verdunnen is niet nodig.
 • Ga je aan de slag met Hammerite Metaallak? Zorg dan dat je het metaal eerst voorziet van een laag Hammerite Hechtprimer. Heb je gekozen voor Hammerite Ultima Metaallak? Dan is het aanbrengen van een primer of grondverf niet nodig. Je kunt deze metaallak direct aanbrengen.
 • Breng minimaal twee lagen Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak aan op het metaal. Dit zorgt voor de beste bescherming. Hierbij geldt dat Hammerite Metaallak tussen de lagen 4 uur moet drogen en Hammerite Ultima Metaallak 3 uur.
 • Geniet van het eindresultaat!

Behandeling van eerder geschilderde metalen ondergronden in goede staat

 • De metalen ondergrond goed reinigen en ontvetten met water met daar aan toegevoegd een mild verfreiniger of Hammerite Metaal-ontvetter. Spoel vervolgens na met schoon leidingwater.
 • Breng minimaal twee lagen Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak aan. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw metaal goed beschermd is.

Tip: het ontroesten van de ondergrond en het aanbrengen en drogen van Hammerite-producten buiten mag alleen gedaan worden als het warmer is dan 5 graden Celsius.