Hoe kun je roestvrij staal verven?

Wat is RVS?

RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de officiële naam is roestvast staal. Door de naam ‘roestvrij staal’ lijkt het alsof RVS helemaal niet kan roesten. Dat is helaas niet altijd zo. Roestvrij (of roestvast) staal is bedoeld om onafgewerkt te blijven. RVS is een veelzijdig, slijtvast materiaal en kan zowel in binnen- als buitenshuis gebruikt worden.

RVS: Legering

RVS is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Een legering is een mengsel van verschillende soorten metaal die onder hoge temperatuur samengesmolten zijn. Het chroom in de legering zorgt voor een heel dun, hard laagje. Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje (chroomtrioxide), de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen agressieve en corrosieve invloeden van buitenaf.

Dit zogeheten oxide-laagje wordt in stand gehouden door zuurstof. Mocht dit laagje beschadigd raken, kan het zichzelf weer herstellen. Als er zich een beschadigd plekje voordoet op het RVS en deze wordt afgesloten van zuurstof – door bijvoorbeeld ophoping van vuil –, dan zal het onderliggende metaal actief worden en het roestproces in werking zetten. Na verwijderen van de vervuiling zal er weer zuurstof bij het materiaal komen, waardoor het chroomlaagje zich weer kan gaan herstellen.

Zoals gezegd is RVS dus roestvast, niet roestvrij. Om deze reden zal het met regelmaat gepoetst moeten worden. Over het algemeen blijft roestvast staal met juist onderhoud gewoon roestvrij, maar invloeden van buitenaf zoals zeelucht, zout water, zuren en andere agressieve stoffen kunnen roest veroorzaken.

Roestvrij staal verven

Roestvrij staal verven wordt niet zo vaak gedaan. Het zal in een aantal gevallen wel eens voorkomen om roestvrij staal te gaan verven. Zo kan de roestschade aan RVS onderdelen bij een zwembad behoorlijk zijn door bijvoorbeeld het chloor wat zich in het zwembad bevindt. In dit geval kun je ervoor kiezen om het roestvrij staal te verven met Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak. Deze metaalverven zorgen ervoor dat jouw metalen object goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals water, vorst en zonlicht. Onder normale belasting zorgt goed roestvast staal voor weinig roest, maar als je aan de kust woont kunnen je RVS objecten (zoals buitenlampen) toch wel gaan roesten en is het dus verstandig om deze RVS oppervlakten te schilderen met metaallak.

Stappenplan RVS verven

  1. Voordat je gaat roestvrij staal gaat schilderen, moet het staal eerst geschuurd worden;
  2. Zorg er vervolgens voor dat je het metaal goed ontvet;
  3. Breng daarna een primer aan, zoals Hammerite Hechtprimer. Kies je voor Hammerite Ultima Metaallak? Dan is deze primer niet nodig;
  4. Roer de gekozen metaallak goed door;
  5. Breng minimaal twee lagen Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak aan op het RVS. Dit zorgt ervoor dat het metaal optimaal beschermd is tegen roest.