Kwasten schoonmaken: hoe doe je dat?

Wanneer je klaar bent met verven van metaal, is het belangrijk dat je de kwasten goed schoonmaakt en deze goed opbergt. Kwasten schoonmaken en kwasten bewaren doe je echter op verschillende manieren, afhankelijk van het type verf dat je gebruikt hebt. Hammerite heeft voor jou de onderstaande tips.

Kwasten reinigen

Is je verfklus helemaal klaar? Dan kun je de kwasten reinigen. Schraap eerst zoveel mogelijk verf van de kwasten af. Dat kan aan de rand van het verfblik. Hoe? Zet het blik op de tafel en houd het blik goed vast met je andere hand. Vervolgens kun je de kwasten ‘leegkammen’ door de kwast (meerdere keren) langs de rand te halen. Daarna kun je de kwast verder schoonmaken.

Let bij het reinigen van de kwasten op welke type verf je gebruikt. Kwasten reinigen waarbij je verf op waterbasis hebt gebruikt, reinig je op een andere manier dan wanneer je verf op terpentinebasis hebt gebruikt.

Hammerite op waterbasis

Heb je gewerkt met verf op waterbasis? Leg de kwasten dan in een bak met warm water. Laat de kwasten weken, ongeveer twee uur. Droog vervolgens de kwasten af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.

Hammerite op terpentine basis

Ben je aan de slag gegaan met Hammerite verf op terpentinebasis en wil je je kwasten schoonmaken met terpentine? Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten, zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur ‘weken’. Strijk de kwasten daarna via de rand af. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.

Ben je vergeten de kwast in te pakken of schoon te maken? En is de verf opgedroogd en zijn de haren hard geworden? Gooi de kwast dan weg.

Hammerite Kwastenreiniger & -Verdunner

Voor het snel en grondig reinigen van verf op terpentine basis is er de Hammerite Kwastenreiniger & -Verdunner. Dit product is erg geschikt voor het reinigen van kwasten en verwijderen van verfspatten. Daarnaast kun je er zelfs verf mee verdunnen. Deze kwastenreiniger en -verdunner kan gebruikt worden voor alle Hammerite terpentinegedragen verven en grondverven.

Volg deze stappen van Hammerite, zodat je de kwasten op een minder milieubelastende manier schoonmaakt.