Veelgestelde vragen

Anti-roest verf en spray

Is anti-roest spray sneldrogend?
De verflaag droogt heel snel, waardoor je al na 4 uur een nieuwe laag kunt aanbrengen. Na gebruik van de Hammerite Metaallak (als anti-roest spray) blijft het metaal tot 8 jaar roestvrij.
Is het handig om anti-roest aan te brengen met een spuitbus?
Anti-roest spray is heel eenvoudig aan te brengen. Hammerite Metaallak is een ideaal anti-roestmiddel in een handige spuitbus. Ook op ongelijke oppervlakken of bij voorwerpen met veel details kun je elk hoekje van een spraylaag voorzien. Wat ook heel handig is, is dat je bij ferrometalen geen grondverf nodig hebt om deze anti-roest spray te gebruiken. Je kunt de anti-roest spray direct op het metaal aanbrengen.
Is NR-1 Anti roest overschilderbaar met andere verf?
  Hammerite NR1-Anti roest is overschilderbaar met Hammerite lakken, alkyd- en acryllakken  
Is roestwerende verf sneldrogend?
Anti-roest verf droogt razendsnel. Al na 1-2 uur is de verf stofdroog. Wacht je daarna nog eens 3 tot 4 uur, dan is de verf alweer overschilderbaar. Dankzij Hammerite Metaallak en/of Hammerite Ultima Metaallak kun je je klus dus in één dag afronden.
Wanneer gebruik je anti-roest spray?
Heb je net een gloednieuw stalen tuinhek? Of een metalen tuinset? Vergeet dan zeker niet om je metalen voorwerpen buiten goed te beschermen tegen roest. Hiervoor is Hammerite Metaallak in spuitbus een ideaal product: prima te gebruiken als anti-roest spray. Met deze lak is het metaal wel 8 jaar beschermd tegen roest.
Wat is anti-roest verf?
Anti-roest verf is metaalverf waarmee je roest voorkomt. Door regen, vocht en zuurstof kan metaal gaan roesten. Met anti-roest verf wordt dit voorkomen, zoals met de Hammerite Metaallak en Hammerite Ultima Metaallak. Je kunt de anti-roest verf zelfs direct over verroeste plekken aanbrengen.

Grondverf en/of Primer

Is grondverf geschikt voor metaal?
Wil je metaal beschermen? Afhankelijk van je keuze voor metaallak (de gewone Hammerite Metaallak of de Hammerite Ultima Metaallak), kan het verstandig zijn om een grondverf voor metaal aan te brengen. Grondverf zorgt voor bescherming van het metaal en een betere hechting van de lak. Daardoor kan metaal beter tegen weer en wind. Grondverf voor metaal is bijvoorbeeld te gebruiken voor hekken of kleine metalen details.
Is grondverf ook nodig voor het schilderen van buiten oppervlakken?
Wil je producten verven die buiten staan? Bijvoorbeeld metalen tuinmeubels, hekken en garagedeuren? Of je grondverf voor buiten nodig hebt, is afhankelijk van het type metaal en van de metaallak die je gebruikt. Wij bieden twee geschikte producten voor buiten. Bij één daarvan is wel een primer als basis nodig, bij de ander niet.
 1. Hammerite Metaallak. Bij aanbrengen van deze lak op ijzer en staal is geen primer nodig. Als je deze lak aan wilt brengen op andere metalen is grondverf voor buiten wel nodig.
 2. Hammerite Ultima Metaallak. Deze metaallak kun je direct op alle metalen aanbrengen. Grondverf is dus niet nodig.
Is Hammerite Hechtprimer overschilderbaar met andere verf?
Hammerite Hechtprimer is overschilderbaar met Hammerite lakken, alkyd- en acryllakken
Wanneer gebruik je een anti-roest primer?
De anti-roest primer biedt een goede roestwerende beginlaag, waar je vervolgens nog makkelijker overheen kunt verven. Daardoor weet je bij roestende metalen als staal en ijzer zeker dat jouw materiaal heel lang roestvrij blijft.
Wat is grondverf?
Grondverf is een basislaag voordat je metaal schildert. Daarom wordt het ook wel ‘primer’ genoemd. Door deze basislaag kan de verf daarna beter hechten op de ondergrond. En misschien wel nog belangrijker: de grondverf van Hammerite beschermt het metaal en zorgt ervoor dat er geen vocht bij kan komen.

Hammerite Metaallak

Hoe gebruik ik Hammerite op een sterk verroest metalen oppervlak?
Verwijder al het loszittend roest met een staalborstel of grof schuurpapier, reinig het oppervlak met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Technisch gezien kan Hammerite Metaallak nu direct worden toegepast. Voor een esthetisch perfect eindresultaat wordt echter geadviseerd om eerst Hammerite Nr.1 Antiroest Primer aan te brengen en dan Hammerite Metaallak. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Hoe gebruik ik Hammerite op een verroest metalen oppervlak?
Hammerite Metaallak is speciaal geformuleerd om rechtstreeks op verroest metaal aan te brengen met een minimale voorbereiding van de ondergrond. Verwijder al het loszittend roest met een staalborstel of grof schuurpapier en reinig het oppervlak met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Breng dan Hammerite Metaallak rechtstreeks op het verroeste metaal aan. Primer of grondlaag is overbodig. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Hoe gebruik ik Hammerite op nieuw of onbehandeld staal of ijzer?
Hammerite Metaallak is speciaal ontwikkeld om rechtstreeks op metaal aan te brengen met een minimale voorbereiding van de ondergrond. Reinig het oppervlak met Hammerite Metaalontvetter, spoel af met zuiver water en laat drogen. Breng dan Hammerite Metaallak rechtstreeks op het oppervlak aan. Primer of grondlaag is overbodig. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Hoe zorg ik voor een homogene kleur van het volledige schilderwerk?
Volg de instructies op de verpakking. Roer Hammerite Metaallak in potten licht om. Hammerite Metaallak in spuitbussen dien je minimaal 3 minuten te schudden voor gebruik. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Is Hammerite metaallak toepasbaar op kaal hout?
Bij verwerking van Hammerite Metaallak op kaal hout moet vooraf een acrylprimer bijvoorbeeld Hammerite NR 1 Anti-roest aangebracht worden
Is Hammerite overschilderbaar met andere laksystemen?
Alleen Hammerite zijdeglans en Hammerite Hoogglans zijn overschilderbaar
Is metaalverf sneldrogend?
De metaallakken van Hammerite zijn sneldrogend. Hammerite Metaallak is overschilderbaar na 4 uur en stofdroog na 1 tot 2 uur. Hammerite Ultima Metaallak is overschilderbaar na 3 uur en stofdroog na 1 uur. Zo kun je je verfklus prima binnen één dag afronden.
Kan Hammerite Metaallak aangebracht worden op een bestaande verflaag?
Hammerite Metaallak kan aangebracht worden op een bestaande verflaag, mits deze ouder is dan 6 maanden en goed hecht. Wij adviseren u altijd even te testen op een klein stukje. Als een uur na aanbrengen de verflaag geen gebreken vertoont (zoals rimpelen van de verf) kan Hammerite direct worden gebruikt. Anders eerst de oude laag verwijderen met een geschikt afbijtmiddel.
Kan Hammerite op bitumenverf (teer)?
Nee, deze lagen eerst verwijderen.
Kan Hammerite op nieuw metaal?
Ja, dat is mogelijk. Houd wel rekening met het te behandelen metaal . Zie voor de voorbehandeling hieronder: Nieuw ferro-metaal (ijzer en staal):
 1. Reinigen en ontvetten Hammerite Metaal ontvetter.
 2. Het oppervlak ontdoen van vet en vuil. Roest verwijderen met een staalborstel of mechansich (bijvoorbeeld roterende borstels en/of schuurschijven) grof schuren. grofte P60-P80.
 3. Het geheel nogmaals reinigen en ontvetten.
 4. Gronden met Hammerite NR. 1 Anti Roest grondverf en vervolgens af te werken met elke Hammerite aflak.
  Nieuw non-ferro metaal (zink, aluminium, verzinkt staal, koper, chroom, roestvrijstaal en Messing)
 1. Reinigen en ontvetten Hammerite Metaal ontvetter.
 2. Alle corrosieproducten, verontreinigingen e.d. verwijderen door borstelen stugge kunststof schuurspons of met roterende kunststof borstels.
 3. Het geheel nogmaals reinigen en ontvetten.
 4. Gronden met Hammerite Hechtprimer en vervolgens af te werken met elke Hammerite aflak.
Kan ik Hammerite Metaallak later opnieuw gebruiken?
Hammerite Metaallak kan tot 2 jaar na het openen gebruikt worden. Om ongebruikte verf te bewaren, de pot Hammerite goed afsluiten met het oorspronkelijke deksel en bewaren op een droge, goed geventileerde plaats en verwijderd van warmtebronnen.
Mag ik Hammerite Metaallak mengen met een andere verf?
Hammerite Metaallak mag met geen enkele andere verf worden vermengd.
Op wat voor soort metalen kun je metaalverf aanbrengen?
Als specialist in producten voor metaalbescherming biedt Hammerite een passende metaalverf voor elk type metaal. Voor zowel ferrometaal (roestende metalen als ijzer en staal) als voor nonferro-metaal (roestvrij metaal dat wel aangetast kan worden en dan zwart gaan afgeven, zoals aluminium, staal of koper). Kenmerkend voor de Hammerite Metaallak en Hammerite Ultima Metaallak is dat deze dubbele beschermingen bieden: de laklaag is zowel waterafstotend als roestwerend. Met onze lakken is metaal zelfs tot wel 8 tot 12 jaar beschermd tegen roest.
Waarom over metaal heen verven?
Natuurlijk kun je metaalverf gebruiken om metaal een ander kleurtje te geven. Maar er zijn nog meer goede redenen om metaal te verven. Hammerite metaallak biedt bijvoorbeeld ook een goede beschermlaag voor metaal. Zo is jouw metalen object beschermd tegen invloeden van buitenaf als zonlicht, water en vorst. Ook helpt deze speciale verf om krassen en roest te voorkomen. Oftewel: door metaal te verven, blijft het langer mooi en gaat het ook een stuk langer mee.
Wat is de maximale temperatuurbelasting van Hammerite Metaallak?
Hammerite Metaallak kleurvast tot ca. 80°C en belastbaar tot 150°C. Voor belasting tot 600°C is er Hammerite Hittebestendige lak
Zijn Hammerite metaallakken onderling te mengen?
Wel: Op kleur maken kan door het onderling mengen van de Hammerite Hoogglans kleuren, met uitzondering van zilvergrijs.
 1. Op kleur maken kan door het onderling mengen van de Hammerite Zijdeglas kleuren.
Niet:
 1. Het onderling mengen van de Hamerslag kleuren kan het hamerslageffect beïnvloeden en raden wij daarom af.
 2. Zijdeglans kleuren niet mengen met Hoogglans of Hamerslag kleuren.
 3. Hoogglans en Hamerslag kleuren niet onderling mengen.

Hammerite Ultima Metaallak

Hoe lang beschermt Hammerite Ultima Metaallak mijn metaal tegen roest?
Hammerite Ultima Metaallak beschermt het metaal 12 jaar tegen roest.
Hoe lang duurt het voordat Hammerite Ultima Metaallak droog is?
Hammerite Ultima Metaallak is stofdroog na 1 uur en overschilderbaar na 3 uur.
Ik weet niet welk type metaal ik heb. Hoe weet ik of ik Hammerite Ultima Metaallak kan gebruiken?
Hammerite Ultima Metaallak is geschikt om aan te brengen op alle metalen. Het maakt dus niet uit welk type metaal je hebt.
In welke glansgraden en kleuren is Hammerite Ultima Metaallak verkrijgbaar?
Hammerite Ultima Metaallak is verkrijgbaar in Hoogglans en Mat in de kleuren zwart, antraciet, wit (RAL9016), standblauw en standgroen. Daarnaast is Hammerite Ultima Metaallak verkrijgbaar in de twee metallic kleuren Goud en Zilver.
Is Hammerite Ultima Metaallak geschikt om aan te brengen Aluminium?
Ja, Hammerite Ultima Metaallak kan direct aangebracht worden op aluminium. Het aanbrengen van een primer of grondverf is daarbij niet nodig. Voordat Hammerite Ultima Metaallak wordt aangebracht, raden we wel aan om vuil en stof van het metaal te verwijderen en het metaal te ontvetten.
Is Hammerite Ultima Metaallak geschikt om aan te brengen Gegalvaniseerd metaal?
Ja, Hammerite Ultima Metaallak kan direct aangebracht worden op verzinkt metaal. Het aanbrengen van een primer of grondverf is daarbij niet nodig.  Voordat Hammerite Ultima Metaallak wordt aangebracht, raden we wel aan om vuil en stof van het metaal te verwijderen en het metaal te ontvetten.
Is Hammerite Ultima Metaallak geschikt om aan te brengen op IJzer?
Ja, Hammerite Ultima Metaallak kan direct aangebracht worden op ijzer. Het aanbrengen van een primer of grondverf is daarbij niet nodig. Voordat Hammerite Ultima Metaallak wordt aangebracht, raden we wel aan om vuil en stof van het metaal te verwijderen en het metaal te ontvetten.
Is Hammerite Ultima Metaallak geschikt om aan te brengen Zink?
Ja, Hammerite Ultima Metaallak kan direct aangebracht worden op zink. Het aanbrengen van een primer of grondverf is daarbij niet nodig. Voordat Hammerite Ultima Metaallak wordt aangebracht, raden we wel aan om vuil en stof van het metaal te verwijderen en het metaal te ontvetten.
Kan ik al mijn metalen buitenobjecten behandelen met Hammerite Ultima Metaallak?
Ja, dat is mogelijk. Hammerite Ultima Metaallak is namelijk geschikt om aan te brengen op alle metalen.
Mijn metaal is geroest, kan ik Hammerite Ultima Metaallak direct over deze roest aanbrengen?
Ja, Hammerite Ultima Metaallak kan direct over roest worden aangebracht. Wel raden we aan om loszittende roest en bladderende verf te verwijderen met een staalborstel of schuurpapier.
Mijn metaal is nieuw. Kan ik Hammerite Ultima Metaallak op nieuw metaal aanbrengen?
Ja, dat kan. Hammerite Ultima Metaallak is geschikt om aan te brengen op nieuw metaal. Voor het mooiste resultaat raden we daarbij aan om het metaal te reinigen en ontvetten voor het aanbrengen van Hammerite Ultima Metaallak. Op een schone en vetvrije ondergrond hecht verf namelijk beter.

Hittebestendige lak

Is hittebestendige verf een goede optie als kachelverf?
Wil je je kachel voorzien van een ander kleurtje? Hittebestendige verf, zoals de Hammerite Hittebestendige Lak, is onder andere een goede optie als kachelverf. Misschien is de huidige verf op je kachel afgebladderd of wil je je kachel van een nieuw kleurtje voorzien. Daarvoor kun je niet zomaar elke willekeurige pot verf gebruiken. Beter kies je specifiek voor kachelverf, die de hitte van het vuur aankan. De hittebestendige lak van Hammerite is hiervoor ideaal. Je bent zeker van een mooi resultaat, een goed dekkende kleur en een vuurvaste bescherming die langere tijd blijft zitten.
Wanneer gebruik je hittebestendige verf?
Een barbecue of een kachel verven? Voor al die projecten heb je hittebestendige verf nodig. De Hammerite Hittebestendige Lak kan tegen hoge temperaturen én zorgt voor een mooi resultaat dat ook mooi blijft.
Wat is hittebestendige verf?
Hittebestendige verf wordt ook wel vuurvaste verf genoemd. De naam zegt het al: deze verf kan tegen extreme hitte. Soms komt metaal namelijk direct in aanraking met extreme hitte, zoals vuur of kan het om andere redenen heel heet worden. Bijvoorbeeld bij een kachel of een barbecue. Hittebestendige lak (ook wel vuurvaste verf of hittebestendige verf) van Hammerite is bedoeld voor metalen voorwerpen die extreem heet worden. Zo kun je die alsnog van een frisse verflaag en een goede beschermlaag voorzien. De Hammerite Hittebestendige Lak kan zelfs tegen temperaturen tot wel 650°C.

Metaaltypen

Hoe gebruik ik Hammerite op aluminium of gegalvaniseerd metaal?
Schuur het oppervlak met schuurpapier, reinig met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Breng vervolgens 1 laag Hammerite Non Ferro Metaal Primer aan, laat drogen en werk af met Hammerite Metaallak. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Is ijzer-verf sneldrogend?
Hammerite Metaallak en Hammerite Ultima Metaallak zijn prima te gebruiken als sneldrogende ijzer-verf. Bij Hammerite Metaallak kun je na 4 uur al de volgende laag aanbrengen; bij Hammerite Ultima Metaallak zelfs al na 3 uur. Zo kun je je klus met gemak binnen één dag afronden.
Is zinkverf sneldrogend?
Binnen 1 uur is de metaalverf van Hammerite stofdroog en na 3 uur kun je al een volgende laag aanbrengen. Zo heb je zelfs grote objecten binnen één dag geverfd. En dat ook nog met een mooi resultaat. Zink schilderen was nog nooit zo snel gebeurd.
Kun je een aluminium deurkozijn verven?
Onze Hammerite Ultima Metaallak komt goed van pas voor allerlei verfprojecten buitenshuis. Zo kun je onze lak goed gebruiken om een aluminium deurkozijn te verven. Verder is de Hammerite Ultima Metaallak prima geschikt als verf voor aluminium kozijnen. Zowel om je aluminium deurkozijn te verven als voor de kozijnen rondom je ramen. Het product zorgt niet alleen voor een mooi strak resultaat, maar biedt ook een goede bescherming voor je kozijnen. Met onze verf voor aluminium kozijnen zijn deze 12 jaar lang beschermd.. Een mooi en duurzaam resultaat.
Kun je een stalen kozijn schilderen?
Is de verf van je stalen kozijn buiten afgebladderd? Of wil je het kozijn van een nieuwe beschermlaag en een fris kleurtje voorzien? De Hammerite metaallakken (Metaallak en Ultima Metaallak) zijn prima te gebruiken als staalverf om je stalen kozijn te schilderen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten afwerking: hamerslag, structuur, metallic, mat, zijdeglans en hoogglans. Ook heb je bij veel van onze producten de keuze tussen verschillende kleuren. Zo kun je je stalen kozijn schilderen in de kleur die bij jouw woning past.
Kun je een stalen trap verven?
Als je buiten een stalen trap wilt verven, zit je met metaalverf goed. Een nieuwe laklaag met Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak kan je trap een totaal andere uitstraling geven. Ook kun je door een stalen trap te verven, voorkomen dat de trap snel gaat roesten of lelijke krassen of andere schade oploopt. Ook fijn: de metaallakken van Hammerite drogen razendsnel. Al binnen maximaal 4 uur kun je de volgende laag aanbrengen. Daardoor is je klus vaak binnen één dag geklaard.
Kun je gegalvaniseerd staal verven?
Ja, je kunt gegalvaniseerd staal verven. Hammerite biedt professionele verf om die klus op te pakken, namelijk Hammerite Ultima Metaallak. Deze verf hecht goed op verzinkte oppervlakken en is daarmee ideaal om gegalvaniseerd staal te verven en langdurige te beschermen. Direct op metaal aan te brengen, 12 jaar bescherming, extreem weerbestendig en zeer sneldrogend. De juiste kwaliteit voor een duurzaam resultaat.
Kun je gegalvaniseerd staal voor buiten schilderen?
Voor gegalvaniseerd staal buiten schilderen heb je speciale verf nodig. Gegalvaniseerd staal - of verzinkt staal - is omhuld met een zinklaag om het metaal tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Het is een non-ferrometaal dat niet kan roesten, maar dat wel aangetast kan worden en daardoor zwart kan gaan afgeven. Daarom is het verstandig om gegalvaniseerd staal van een extra beschermlaag te voorzien. Hammerite biedt Ultima Metaallak als ideaal product om gegalvaniseerd staal te schilderen. Dit product biedt 12 jaar bescherming, is geschikt voor alle metalen en is direct over roest aan te brengen. Je hebt dan ook geen grondverf of primer meer nodig.
Kun je over zink verven?
Gebruik je Hammerite Ultima Metaallak om zink te verven? Dan profiteer je van een uitstekende hechting op zink en een mooie decoratieve laag (in hoogglans, mat of metallic), die tegelijkertijd goede bescherming biedt. Zo kan onder andere vocht het metaal niet bereiken en is je zinken buitenvoorwerp ook beschermd tegen o.a. regen en zonlicht. Ook fijn: grondverf is bij Hammerite Ultima Metaallak niet nodig. Je kunt dus direct aan de slag gaan met zink verven met deze lak.
Kun je verzinkt staal verven?
Verzinkt staal verven vraagt om een speciale aanpak en een uniek product. Hammerite Ultima Metaallak is bijzonder geschikt voor het verven van verzinkt staal. Het fijne is dat je bij deze lak geen primer of grondverf nodig hebt. De Hammerite Ultima Metaallak zorgt direct voor een goede bescherming (12 jaar), een uitstekende anti-roestlaag en een mooie afwerking als resultaat.
Wanneer gebruik je ijzer-verf?
Je wilt natuurlijk het liefst dat jouw ijzeren voorwerp voor buiten over een paar jaar nog net zo mooi is als nu. Daar heeft Hammerite een oplossing voor: Hammerite Metaallak en Hammerite Ultima Metaallak. Deze metaallakken zijn te gebruiken als hoogwaardige ijzer-verf. Beide metaallakken beschermen metaal tegen roest, zijn direct aan te brengen op ijzer (zonder grondverf), en zijn sneldrogend en weerbestendig. Oftewel: de lak van Hammerite is dé ijzer-verf die ook voor jouw verfklus goed van pas komt.
Wanneer gebruik je staalverf?
Wil je een stalen voorwerp voorzien van een laag verf? Bijvoorbeeld je tuinmeubels, hekwerk of een stalen kozijn? Herstel, decoreer en bescherm jouw stalen voorwerpen. Met de Hammerite Metaallak en Hammerite Ultima Metaallak geef je jouw metalen voorwerpen een mooie beschermlaag. Voorkom roest, krassen en andere schade. Kies voor een passende staalverf van Hammerite voor jouw project.
Wat is zinkverf?
Zinkverf is een speciale verf die jouw buitenobjecten van zink aan de ene kant beschermt tegen onder andere weersomstandigheden. En die aan de andere kant voor een mooi resultaat zorgt dat ook lange tijd mooi blijft - inclusief kleurbehoud. Zink verven? Kies dan voor de Hammerite Ultima Metaallak. Deze metaallak van Hammerite biedt 12 jaar bescherming, is geschikt voor alle metalen en is direct over roest aan te brengen. Je hebt dan ook geen grondverf of primer meer nodig.
Wat zijn de voordelen van ijzer-verf?
 1. Gebruik je metaallak van Hammerite als verf voor ijzer? Deze lak beschermt het ijzer tegen invloeden van buitenaf. Het creëert een beschermlaag tegen o.a. UV-straling, vocht, regen en vorst.
 2. Ook voorkomen de producten van Hammerite roest. Hammerite Metaallak biedt 8 jaar bescherming tegen roest. Bij Hammerite Ultima Metaallak is dit zelfs 12 jaar bescherming.
 3. Verder blijft ijzer langer mooi met de metaallakken van Hammerite. Hammerite Ultima Metaallak zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kleur van het ijzer extra lang mooi blijft.

Overige vragen

Hoe komt het dat de verf van mijn hek loskomt en afbladdert?
Dat kan gebeuren als de verf werd aangebracht op een heel glad oppervlak en daardoor onvoldoende kan hechten op de ondergrond. Voor echt gladde ondergronden (zoals aluminium en gegalvaniseerd staal) raden wij aan eerst Hammerite Non Ferro Metaal Primer aan te brengen en dan Hammerite Metaallak. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Hoe voorkom ik dat de verf uitzakt?
Dit kan bij elke verf een probleem vormen, hoewel minder bij Hammerite dankzij de gelachtige structuur. Als je een glad en verticaal oppervlak moet schilderen, schuur je het eerst van links naar rechts af met grof schuurpapier. Reinig het oppervlak met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Breng vervolgens 3 dunne laklagen in plaats van 2 dikke lagen. Een dikkere laag is tijdens het droogproces meer onderhevig aan de zwaartekracht en zakt uit.
Ik heb net een tweede laag aangebracht en het verfoppervlak is gerimpeld. Hoe komt dat?
Respecteer altijd de overschilderbaarheidstijd aangegeven op de verpakking alvorens de tweede laag aan te brengen. Wacht nu tot de verf volledig uitgehard is, schuur het oppervlak opnieuw glad en breng een nieuwe laag aan om de afwerking te herstellen.
Kan ik Hammerite gebruiken, ik woon namelijk dicht bij de kust waar corrosie door zout een groot probleem is?
Verwijder voor het schilderen al het zout van het metaal door het oppervlak grondig te reinigen met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Breng vervolgens Hammerite Metaallak aan. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Mijn hek vertoont alweer roestvlekken, waarom?
Er zijn twee belangrijke redenen waarom roest voortijdig optreedt. De eerste reden is dat er onvoldoende verf werd aangebracht. Breng altijd 2 lagen aan zoals aangegeven want dat is de sleutel tot succes. Op voorwerpen zoals hekken en traliewerk is het van belang dat alle hoeken en kanten goed mee geverfd zijn. De tweede reden is meestal dat de ondergrond vooraf onvoldoende gereinigd werd of niet droog was, zodat vuil en vocht onder de verflaag vast zijn komen te zitten waardoor de verf loskomt en/of roest ontstaat.

Radiatorlak

Hoe verf je een radiator?
 1. Schuur de radiator licht op voor het verven. Zo kan de verf beter hechten.
 2. Maak de radiator vervolgens goed schoon (stof- en vetvrij met Hammerite Metaalontvetter) voordat je de Hammerite Radiatorlak erbij pakt.
 3. Breng eventueel voor het verven eerst een laag grondverf (bij roestplekken - Hammerite NR1 Anti-Roest grondverf) of primer (bij non-ferrometalen, zoals zink en aluminium - Hammerite Hechtprimer) aan.
 4. Breng daarna de radiatorlak aan in één à twee lagen. Laat de verf zo’n 16 uur drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Vaak dekt de verf al in één keer. Gebruik je de Hammerite Radiatorlak spuitbus? Dan raden we aan om 3 lagen aan te brengen. Het aanbrengen van een volgende laag kan dan al na 30 minuten.
Als je klaar bent met je klus, dan adviseren we wel om de radiator 24 uur te laten drogen voordat je hem aanzet.
Kun je over een radiator heen verven?
Kan jouw radiator een fris likje verf gebruiken? Dan bereik je het mooiste resultaat met speciale radiatorverf. Hiervoor is Hammerite Radiatorlak een uitstekend product. Met onze lak ben je zeker van een hittebestendige laag, duurzame bescherming en kleurbehoud. Een duurzame bescherming van je radiator en kleurbehoud gegarandeerd!
Wat zijn de voordelen om over een radiator heen te schilderen?
 1. Duurzame bescherming van je verwarming
 2. Kleurbehoud (ondanks de hoge temperaturen)
 3. Slijtvaste verf
 4. Hittebestendig
 5. Verkrijgbaar in meerdere kleuren (wit, crème,gebroken wit en silver metal)

Vernis

Is Hammerite Metaalvernis geschikt voor buiten?
Nee, dat is niet mogelijk vanwege het ontbreken van corrosiewerende pigmenten in dit product
Is vernis roestwerend en slijtvast?
De vernis-spray van Hammerite is speciaal bedoeld voor ferrometalen als ijzer en staal en is geschikt voor binnenshuis. Ook kun je het gebruiken voor metalen als messing, gietaluminium en RVS (bijvoorbeeld voor deurklinken). Hammerite Metaalvernis beschermt, verfraait en is slijtvast. Daarmee is het een ideaal product om voor voorwerpen binnen te gebruiken. Jouw metalen voorwerp blijft met een laag van deze spray lang en goed beschermd.
Wat is vernis?
Vernis is een transparante kleurloze lak die je aanbrengt om de laag eronder te beschermen. Bijvoorbeeld ter bescherming tegen UV-straling, vocht, schimmel of roest. Je blijft het materiaal onder de vernislaag dus goed zien.

Voorbereiding verven

Hoe breng je metaal-ontvetter aan?
Hammerites ontvetter voor metaal koop je in een handige spuitflacon. Daardoor kun je zelf de juiste dosering bepalen. Je kunt de ontvetter direct gebruiken op allerlei soorten metalen objecten. Bijvoorbeeld op een stalen garagedeur, een hek van verzinkt staal of een barbecue.
Hoe kan ik testen of de bestaande verflaag nog voldoende hechting heeft om overheen te schilderen?
Maak met een hobbymes op een aantal plaatsen een kruis (#) in de verflaag. Plak hierover een stevig stukje plakband (cellotape). Trek het plakband met een ruk los. Als de tape schoon blijft is er goede hechting. Komt er verf mee dan is de hechting onvoldoende om direct over heen te schilderen. Wij adviseren dan de oude laag te verwijderen door gebruik van een geschikt afbijtmiddel.
Hoe kun je het beste je kwasten bewaren?
Een verfklus kan soms lang duren. Heb je de eerste laag aangebracht? En moet de laag drogen? Het is goed om dan  even een pauze te nemen of de volgende dag verder te gaan met verven. Maar hoe kun je in die tussentijd je kwasten het beste bewaren, zodat je ze op een later moment weer kunt gebruiken? Hammerite heeft het antwoord voor jou. Het niet nodig om de kwasten helemaal schoon te maken als je van plan bent ze later weer te gebruiken. Je kunt je kwasten gewoon bewaren. Doop de kwast nogmaals in de verf, zodat de haren volledig verzadigt zijn met verf. Pak vervolgens de haren en bus van de kwast in met afdekfolie of stop ze in een luchtdichte plastic zak. Plak het deel rond de steel luchtdicht af met schilderstape. Zorg ervoor dat je de kwasten bewaard op een droge plek. Je kunt de kwasten vervolgens bewaren voor langere tijd (maximaal twee dagen).
Hoe ontvet ik metaal?
Een metaal-ontvetter verwijdert stof, vuil en vet van zowel geschilderde als kale metalen oppervlakken. De Hammerite metaalontvetter zorgt voor een betere hechting van verf en tast bestaande verflagen niet aan. Kortom: een handig product dat niet mag ontbreken bij jouw verfklus.
Hoe reinig je kwasten?
Giet de kwastenreiniger in een metalen blik of glazen pot. Dompel er vervolgens je kwasten of rollers goed in onder. Spoel je kwasten en rollers goed uit met water en zeep. Daardoor worden de kwastharen of rollers opnieuw schoon en zacht.
Kun je verfkwasten reinigen zonder terpentine?
Met de Hammerite Kwastenreiniger & Verdunner kun je je verfkwasten schoonmaken zonder terpentine te hoeven gebruiken. Ook fijn is dat je dit product niet alleen voor het schoonmaken van je verfkwasten kunt gebruiken. Je kunt er ook verfspatten mee verwijderen. En met de Hammerite Kwastenreiniger & Verdunner heb je ook meteen een verfverdunner in huis.
Kwasten schoonmaken: hoe doe je dat?
Wanneer je klaar bent met verven van metaal, is het belangrijk dat je de kwasten goed schoonmaakt en deze goed opbergt. Kwasten schoonmaken en kwasten bewaren doe je echter op verschillende manieren, afhankelijk van het type verf dat je gebruikt hebt. Hammerite heeft voor jou de onderstaande tips.

Kwasten reinigen

Is je verfklus helemaal klaar? Dan kun je de kwasten reinigen. Schraap eerst zoveel mogelijk verf van de kwasten af. Dat kan aan de rand van het verfblik. Hoe? Zet het blik op de tafel en houd het blik goed vast met je andere hand. Vervolgens kun je de kwasten ‘leegkammen’ door de kwast (meerdere keren) langs de rand te halen. Daarna kun je de kwast verder schoonmaken. Let bij het reinigen van de kwasten op welke type verf je gebruikt. Kwasten reinigen waarbij je verf op waterbasis hebt gebruikt, reinig je op een andere manier dan wanneer je verf op terpentinebasis hebt gebruikt.

Hammerite op waterbasis

Heb je gewerkt met verf op waterbasis? Leg de kwasten dan in een bak met warm water. Laat de kwasten weken, ongeveer twee uur. Droog vervolgens de kwasten af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.

Hammerite op terpentine basis

Ben je aan de slag gegaan met Hammerite verf op terpentinebasis en wil je je kwasten schoonmaken met terpentine? Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten, zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur ‘weken’. Strijk de kwasten daarna via de rand af. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek. Ben je vergeten de kwast in te pakken of schoon te maken? En is de verf opgedroogd en zijn de haren hard geworden? Gooi de kwast dan weg.

Hammerite Kwastenreiniger & -Verdunner

Voor het snel en grondig reinigen van verf op terpentine basis is er de Hammerite Kwastenreiniger & -Verdunner. Dit product is erg geschikt voor het reinigen van kwasten en verwijderen van verfspatten. Daarnaast kun je er zelfs verf mee verdunnen. Deze kwastenreiniger en -verdunner kan gebruikt worden voor alle Hammerite terpentinegedragen verven en grondverven. Volg deze stappen van Hammerite, zodat je de kwasten op een minder milieubelastende manier schoonmaakt.
Waarom metaal ontvetten?
Metaal ontvetten is essentieel als je metaal wilt gaan verven. Verf hecht namelijk beter als het metaaloppervlak vet-, stof- en vuilvrij is. Ook zorgt ontvetten voor een egaal resultaat zonder vuiltjes of pluisjes. Daarom is het belangrijk om metaal te ontvetten met een product dat daar speciaal voor bedoeld is.
Wanneer een spuitbus gebruiken en wanneer een kwast?
Wens je een perfect egale, gladde decoratieve afwerking, dan kan je het beste een spuitbus gebruiken. Spuitbussen zijn ideaal voor kleinere oppervlakken en/of met kwast of rol moeilijk bereikbare plaatsten. Voor zeer grote oppervlakken is een spuitbus minder geschikt aangezien een deel van de nevel verloren gaat door “overspray”.  
Welke verfhulpmiddelen zijn er nodig voordat je gaat verven?
 1. Kwastenreiniger en verdunner: een ideaal middel om kwasten en ander gereedschap te reinigen, spatten te verwijderen en verf weg te verdunnen. Te gebruiken in combinatie met Hammerite verf en grondverf.
 2. Metaal-ontvetter: voordat je metalen voorwerpen verft, moet je deze voorbehandelen. Zo hecht de verf beter. Met het ontvetten van metalen oppervlakten verwijder je stof, vet en vuil van oppervlakken. Zowel te gebruiken op geverfde als ongeverfde oppervlakken. De metaal-ontvetter tast geverfde oppervlakken niet aan.
Welke voorbereidingen moet je treffen voordat je gaat verven?
 1. Vergeet niet het metaal goed schoon te maken en te ontvetten. Hammerite Metaalontvetter is daarvoor een geschikt product.
 2. Voor een goede voorbereiding voor het verven heb je de juiste producten alvast in huis gehaald. Zo is Hammerite Ultima Metaallak bijvoorbeeld geschikt voor alle metalen. Voor ijzer en staal is ook onze Hammerite Metaallak geschikt als ijzerverf.
 3. Check of je het beste eerst grondverf kunt gebruiken of dat dit niet nodig is. Goed nieuws: bij de metaallak van Hammerite is meestal geen grondverf nodig.
 4. Zorg voor een schone omgeving. Dek de omgeving bijvoorbeeld af met afdekzeil en gebruik schilderstape om delen af te plakken die je niet wilt mee verven.
 5. Gebruik altijd kwasten met de juiste dikte. Kies bij voorkeur voor kwasten van goede kwaliteit. Dat verkleint de kans dat de kwast haren achterlaat op je schilderwerk.
Zijn Hammerite metaallakken te verdunnen met thinner en terpentine?
Hammerite metaallaken zijn alleen te verdunnen met Hammerite Kwastenreiniger & verdunner. Dit heeft te maken met het afwijkende oplosmiddel in de metaallakken.

Contact

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!