Veelgestelde vragen

Hoe gebruik ik Hammerite op aluminium of gegalvaniseerd metaal?
Schuur het oppervlak met schuurpapier, reinig met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Breng vervolgens 1 laag Hammerite Non Ferro Metaal Primer aan, laat drogen en werk af met Hammerite Metaallak. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Hoe gebruik ik Hammerite op een sterk verroest metalen oppervlak?
Verwijder al het loszittend roest met een staalborstel of grof schuurpapier, reinig het oppervlak met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Technisch gezien kan Hammerite Metaallak nu direct worden toegepast. Voor een esthetisch perfect eindresultaat wordt echter geadviseerd om eerst Hammerite Nr.1 Antiroest Primer aan te brengen en dan Hammerite Metaallak. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Hoe gebruik ik Hammerite op een verroest metalen oppervlak?
Hammerite Metaallak is speciaal geformuleerd om rechtstreeks op verroest metaal aan te brengen met een minimale voorbereiding van de ondergrond. Verwijder al het loszittend roest met een staalborstel of grof schuurpapier en reinig het oppervlak met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Breng dan Hammerite Metaallak rechtstreeks op het verroeste metaal aan. Primer of grondlaag is overbodig. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Hoe gebruik ik Hammerite op nieuw of onbehandeld staal of ijzer?
Hammerite Metaallak is speciaal ontwikkeld om rechtstreeks op metaal aan te brengen met een minimale voorbereiding van de ondergrond. Reinig het oppervlak met Hammerite Metaalontvetter, spoel af met zuiver water en laat drogen. Breng dan Hammerite Metaallak rechtstreeks op het oppervlak aan. Primer of grondlaag is overbodig. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Hoe kan ik testen of de bestaande verflaag nog voldoende hechting heeft om overheen te schilderen?
Maak met een hobbymes op een aantal plaatsen een kruis (#) in de verflaag. Plak hierover een stevig stukje plakband (cellotape). Trek het plakband met een ruk los. Als de tape schoon blijft is er goede hechting. Komt er verf mee dan is de hechting onvoldoende om direct over heen te schilderen. Wij adviseren dan de oude laag te verwijderen door gebruik van een geschikt afbijtmiddel.
Hoe komt het dat de verf van mijn hek loskomt en afbladdert?
Dat kan gebeuren als de verf werd aangebracht op een heel glad oppervlak en daardoor onvoldoende kan hechten op de ondergrond. Voor echt gladde ondergronden (zoals aluminium en gegalvaniseerd staal) raden wij aan eerst Hammerite Non Ferro Metaal Primer aan te brengen en dan Hammerite Metaallak. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Hoe voorkom ik dat de verf uitzakt?
Dit kan bij elke verf een probleem vormen, hoewel minder bij Hammerite dankzij de gelachtige structuur. Als je een glad en verticaal oppervlak moet schilderen, schuur je het eerst van links naar rechts af met grof schuurpapier. Reinig het oppervlak met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Breng vervolgens 3 dunne laklagen in plaats van 2 dikke lagen. Een dikkere laag is tijdens het droogproces meer onderhevig aan de zwaartekracht en zakt uit.
Hoe zorg ik voor een homogene kleur van het volledige schilderwerk?
Volg de instructies op de verpakking. Roer Hammerite Metaallak in potten licht om. Hammerite Metaallak in spuitbussen dien je minimaal 3 minuten te schudden voor gebruik. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Ik heb net een tweede laag aangebracht en het verfoppervlak is gerimpeld. Hoe komt dat?
Respecteer altijd de overschilderbaarheidstijd aangegeven op de verpakking alvorens de tweede laag aan te brengen. Wacht nu tot de verf volledig uitgehard is, schuur het oppervlak opnieuw glad en breng een nieuwe laag aan om de afwerking te herstellen.
Is Hammerite Hechtprimer overschilderbaar met andere verf?
Hammerite Hechtprimer is overschilderbaar met Hammerite lakken, alkyd- en acryllakken
Is Hammerite metaallak toepasbaar op kaal hout?
Bij verwerking van Hammerite Metaallak op kaal hout moet vooraf een acrylprimer bijvoorbeeld Hammerite NR 1 Anti-roest aangebracht worden
Is Hammerite Metaalvernis geschikt voor buiten?
Nee, dat is niet mogelijk vanwege het ontbreken van corrosiewerende pigmenten in dit product
Is Hammerite overschilderbaar met andere laksystemen?
Alleen Hammerite zijdeglans en Hammerite Hoogglans zijn overschilderbaar
Is NR-1 Anti roest overschilderbaar met andere verf?
  Hammerite NR1-Anti roest is overschilderbaar met Hammerite lakken, alkyd- en acryllakken  
Kan Hammerite Metaallak aangebracht worden op een bestaande verflaag?
Hammerite Metaallak kan aangebracht worden op een bestaande verflaag, mits deze ouder is dan 6 maanden en goed hecht. Wij adviseren u altijd even te testen op een klein stukje. Als een uur na aanbrengen de verflaag geen gebreken vertoont (zoals rimpelen van de verf) kan Hammerite direct worden gebruikt. Anders eerst de oude laag verwijderen met een geschikt afbijtmiddel.
Kan Hammerite op bitumenverf (teer)?
Nee, deze lagen eerst verwijderen.
Kan Hammerite op nieuw metaal?
Ja, dat is mogelijk. Houd wel rekening met het te behandelen metaal . Zie voor de voorbehandeling hieronder: Nieuw ferro-metaal (ijzer en staal):
 1. Reinigen en ontvetten Hammerite Metaal ontvetter.
 2. Het oppervlak ontdoen van vet en vuil. Roest verwijderen met een staalborstel of mechansich (bijvoorbeeld roterende borstels en/of schuurschijven) grof schuren. grofte P60-P80.
 3. Het geheel nogmaals reinigen en ontvetten.
 4. Gronden met Hammerite NR. 1 Anti Roest grondverf en vervolgens af te werken met elke Hammerite aflak.
  Nieuw non-ferro metaal (zink, aluminium, verzinkt staal, koper, chroom, roestvrijstaal en Messing)
 1. Reinigen en ontvetten Hammerite Metaal ontvetter.
 2. Alle corrosieproducten, verontreinigingen e.d. verwijderen door borstelen stugge kunststof schuurspons of met roterende kunststof borstels.
 3. Het geheel nogmaals reinigen en ontvetten.
 4. Gronden met Hammerite Hechtprimer en vervolgens af te werken met elke Hammerite aflak.
Kan ik Hammerite gebruiken, ik woon namelijk dicht bij de kust waar corrosie door zout een groot probleem is?
Verwijder voor het schilderen al het zout van het metaal door het oppervlak grondig te reinigen met Hammerite Metaalontvetter, spoel met zuiver water en laat drogen. Breng vervolgens Hammerite Metaallak aan. Hammerite Metaallak is beschikbaar in Hoogglans, Zijdeglans, Hamerslag en Structuur.
Kan ik Hammerite Metaallak later opnieuw gebruiken?
Hammerite Metaallak kan tot 2 jaar na het openen gebruikt worden. Om ongebruikte verf te bewaren, de pot Hammerite goed afsluiten met het oorspronkelijke deksel en bewaren op een droge, goed geventileerde plaats en verwijderd van warmtebronnen.
Mag ik Hammerite Metaallak mengen met een andere verf?
Hammerite Metaallak mag met geen enkele andere verf worden vermengd.
Mijn hek vertoont alweer roestvlekken, waarom?
Er zijn twee belangrijke redenen waarom roest voortijdig optreedt. De eerste reden is dat er onvoldoende verf werd aangebracht. Breng altijd 2 lagen aan zoals aangegeven want dat is de sleutel tot succes. Op voorwerpen zoals hekken en traliewerk is het van belang dat alle hoeken en kanten goed mee geverfd zijn. De tweede reden is meestal dat de ondergrond vooraf onvoldoende gereinigd werd of niet droog was, zodat vuil en vocht onder de verflaag vast zijn komen te zitten waardoor de verf loskomt en/of roest ontstaat.
Wanneer een spuitbus gebruiken en wanneer een kwast?
Wens je een perfect egale, gladde decoratieve afwerking, dan kan je het beste een spuitbus gebruiken. Spuitbussen zijn ideaal voor kleinere oppervlakken en/of met kwast of rol moeilijk bereikbare plaatsten. Voor zeer grote oppervlakken is een spuitbus minder geschikt aangezien een deel van de nevel verloren gaat door “overspray”.  
Wat is de maximale temperatuurbelasting van Hammerite Metaallak?
Hammerite Metaallak kleurvast tot ca. 80°C en belastbaar tot 150°C. Voor belasting tot 600°C is er Hammerite Hittebestendige lak
Zijn Hammerite metaallakken onderling te mengen?
Wel: Op kleur maken kan door het onderling mengen van de Hammerite Hoogglans kleuren, met uitzondering van zilvergrijs.
 1. Op kleur maken kan door het onderling mengen van de Hammerite Zijdeglas kleuren.
Niet:
 1. Het onderling mengen van de Hamerslag kleuren kan het hamerslageffect beïnvloeden en raden wij daarom af.
 2. Zijdeglans kleuren niet mengen met Hoogglans of Hamerslag kleuren.
 3. Hoogglans en Hamerslag kleuren niet onderling mengen.
Zijn Hammerite metaallakken te verdunnen met thinner en terpentine?
Hammerite metaallaken zijn alleen te verdunnen met Hammerite Kwastenreiniger & verdunner. Dit heeft te maken met het afwijkende oplosmiddel in de metaallakken.

Contact

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!